Vakgebied

BK ingenieurs

HomeVakgebiedenLandmetenPalen inmeten na sloop

Palen inmeten na sloop

Funderingspalen verwijderen is niet goedkoop. Bij de sloop van een pand kiezen ontwikkelaars daarom vaak voor afknippen van de palen. Dat gebeurt meestal op zo’n twee tot drie meter onder het maaiveld. Het geplande bouwwerk heeft een eigen, nieuw palenplan. Dat houdt rekening met de plaats van de oude palen.

De oude palen moeten dan wel eerst zijn ingemeten. En dat doen wij. Door middel van inmeten ten opzichte van NAP brengen we exact in kaart op welke plaats en hoe diep zich de afgeknipte palen bevinden.

Oude heipalen wel of niet verwijderen?

Hoe duur het weghalen van de overbodige funderingspalen is, is afhankelijk van de lengte van de palen. Gewone sloopmachines kunnen korte palen, tot een meter of vier, zelf uit de grond trekken. Voor langere palen moet een heibedrijf met een trilblok en een heistelling komen om ze uit de grond te trillen. Dit maakt het werk kostbaar. Bovendien moet het gat gevuld worden met bentoniet. Zou je dit niet doen en zomaar beginnen met nieuwe palen slaan, dan bestaat de kans dat de nieuwe paal naar het oude gat gaat ‘zoeken’ en verkeerd terecht komt. Wanneer de plaats toch nog ‘botst’ met de oude palen, dan is het ontwerp aanpassen soms nog een optie.

Soms kan het niet anders

In uitzonderlijke gevallen gaan de palen er toch uit. Bijvoorbeeld bij relatief korte palen, die rusten op een zandlaag die een meter of vijf onder het maaiveld ligt. Als een gebouw dan een diepe bouwput krijgt, zou je ze anders toch tegenkomen.

Palenplan nodig?

Onze landmeters voeren het werk in overleg met u uit. Over het algemeen kunnen zij binnen vijf werkdagen beginnen.

Bij spoedklussen is even bellen meestal het handigst. Belt u dan 088 321 25 00 en vraagt u naar de landmeetploeg. Ander kunt u ook mailen naar [email protected].